Verslavingszorg voor naasten
Als iemand van wie je houdt verslaafd is, blijf je hem of haar misschien langer dan goed is verzorgen en beschermen. Maar hoe gaat het eigenlijk met jou?
Een verslaving beheerst niet alleen het leven van de verslaafde, maar verstoort ook relaties met naasten en kan zelfs het hele familiesysteem beïnvloeden. Als iemand van wie je houdt verslaafd is - bijvoorbeeld aan alcohol, drugs, gokken, gamen of eten - zijn de gevolgen voor jou als gezinslid, partner of vriend(in) groot. Je wilt alles doen om het probleem op te lossen of erger te voorkomen. Maar waar ligt de grens?
Ervaringsdeskundige ondersteuning
Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te blijven zorgen als je een verslaafde dierbare hebt. Jezelf centraal stellen en grenzen aangeven is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Ook speelt schaamte vaak een rol. Heb je dan écht geen invloed op de verslaving? Voor de omgeving is het maar moeilijk te begrijpen wat jij als naaste doormaakt. Veel naasten voelen zich eenzaam en hebben het gevoel er alleen voor te staan. Ze zijn voortdurend bang dat hun ouder, kind of geliefde weer voor de bijl gaat of een terugval krijgt. En het aanhoudende liegen en bedriegen doet enorm veel afbreuk aan het onderlinge vertrouwen. Al met al is het leven met een verslaafde een grote uitdaging die veel stress veroorzaakt.
De weg terug
Wat mij en mijn gezin persoonlijk heeft geholpen, was het verkrijgen van inzicht in mijzelf en in de gezinsdynamiek die door de verslaving aan het licht was gekomen. Hiermee werd de basis gelegd voor stappen die ons verder hebben geholpen om de situatie weer te kunnen 'dragen' en om weer aan vertrouwen en verbinding te werken. Deze kennis en ervaring zet ik graag in om andere naasten te ondersteunen om grip op het proces te krijgen.
Ik bied je een luisterend oor en vervolgens onderzoeken we samen waar jij behoefte aan hebt. Ben je gespannen, dan kunnen we samen onderzoeken wat jou helpt ontspannen en waarvan jij energie krijgt. Ik ben goed op de hoogte van de verschillende vormen van maatschappelijke en therapeutische zorg die voor verslaafden beschikbaar is, en kan meedenken over de meest geschikte begeleiding of therapie en over praktische zaken met betrekking tot bijvoorbeeld onderwijs, werk en financiën.